18 mars 2010

Brödbak


Innan jag kommer till mitt bakeri så vill jag passa på att gratulera min lilla gulliga mamma som fyller år i dag. Jag kommer nästa vecka och hälsar på. ;-)

GRATTIS MORSAN!

Det händer att jag bakar matbröd, inte för att jag tycker det är kul utan för att jag tycker det är gott. Sen inbillar jag mig förstås att jag sparar en och annan krona så därför blev det bak här i Gammelbo för någon dag sen.

Problemet med hembakat bröd är att det är jättegott när det är färskt men dagen därpå är det torrt och smuligt. Jag har ett recept på potatislimpor som jag brukar använda, det brödet håller sig färskt betydligt längre.

Jag följer inte receptet slaviskt och ändrar lite efter vad jag har hemma. Sist jag bakade så hade jag ingen mörk sirap så det blev ljus i stället och jag har varit utan rågsikt vid något tillfälle och då bytte jag ut rågsiktsdelen mot hälften rågmjöl och hälften vetemjöl.

Brödkryddorna kan man också byta ut och laborera med vad man har hemma för tillfället. Jag är nog rent allmänt lite Kajsa Varg när jag lagar mat eller bakar, man tager liksom vad man haver. ;-)

Här kommer i alla fall grundreceptet och jag gör alltid dubbel sats i min hushållsapparat.

Potatislimpa
Receptet ger 2 stora eller 3 små limpor och jag gräddar de stora i ca. 40 min. i 200 grader och de små i ca 35 min. Limporna ska gräddas längst ned i ugnen.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl mörk sirap
250 g kokt, mosad potatis
2 tsk salt
0,5 msk anis
0,5 msk fänkål
7, 5 dl rågsikt
7,5 dl vetemjöl
  1. Lös jästen i en bunke med fingervarmt vatten.
  2. Blanda i kryddor, salt, sirap, potatis, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta samman degen noga. Jag som kör i maskin låter den arbeta ca 5 min.
  3. Jäs degen under duk i värme 30 min.
  4. Pensla former med matolja. (Jag använde solrosolja sist)
  5. Arbeta ut degen med resten av mjölet och tryck ner i formerna.
  6. Låt jäsa under duk i ytterligare 30 min.
  7. Grädda längst ned i ugnen i 200 grader.
  8. När limporna tas ur ugnen så pensla dem med vatten så blir de inte så hårda.

Det här är som sagt ett lättbakat bröd man kan experimentera lite med och byta ut mjölsorter och kryddor, potatisen gör att det inte blir så smuligt och håller sig färskt längre än annat hembakat bröd.

Till helgen kommer en snickare och ska hjälpa oss slå upp en mittvägg i grabbarnas rum och sätta dit dörrarna på snedden, ni får se sedan hur jag menar. Skönt att det äntligen händer något i den regionen igen.

Fredrik och grabbarna själv missar förstås hela föreställningen då de ska till Romme och åka slalom/snowboard på lördag. Själv kommer jag att vara hemma och mysa med mina flickor. =)

I morgon är det alltså fredag igen och jag önskar alla en mysig vårhelg!

10 kommentarer:

Ingrid sa...

Grattis till Mamsen!!

Vi åker inte ner till Mallorca förrän den 7 maj, det ska bli härligt även om jag inte kan vara i solen.

Ska visa fler roliga kombosar i morgon så kika in...

~Livet i byn

Jenny sa...

Hej Maria!
Grattis grattis till din söta mamma som fyller år idag:) vad gullig o snäll hon ser ut! (och väldigt lik min jobbarkompis fru, trodde först att det var hon, hihi!)

Vad duktig du är som bakar bröd, det är överkurs för mig;)

kraam Jenny

Stina sa...

Mums så gott!;-)
Sicken gullig mamma du har då.:-) Kram Stina

Mia sa...

Grattis till mamman din fint av dig att gratta henne på bloggen.
Visst är det gott med hembakt bröd man får verligen hålla sig undan så man inte äter upp allt nybakt bröd.
Dit bröd ser väldigt gott ut och bilderna får mig att vilja baka på en gång men det får bli efter resan.

Till din fråga så syr jag på heltid nästan eftersom jag är hemma med barnen blir det inte riktigt heltid.

Hoppas ni får en trevlig mys helg bara tjejerna.
Kram Mia

AC sa...

Måste testa ditt bröd. Låter spännande med potatis i.
Säkert får de en fin dag i Romme men du får oxå minst lika mtsigt hemma.
//AnnaCarin

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Hej tack för titten på vår blogg!
Alltid kul med nya bloggvänner. Vi sätter oss som följare på din fina blogg om det är ok.
Kram Anette

Unknown sa...

Håller med dig om hembakat bröd, jättegott samma dag sen blir det bara smul. Ha en bra helg du med! Kram

Ingrid sa...

Tack, vad snäll du är :0)

Men Chrysalisen ger så många olika kombosar. Ett superfint plagg verkligen.

Trevlig helg, men vi hörs säkert.

~Livet i byn

Ingrid sa...

Tack för tipset om linnena. Har dem redan i dessa två färger som Lisen fått in. Söker dem i rouge, lite lilac och dark powder. Konstigt att inte någon tagit in dem?

~Livet i byn

Tigris Predikantan sa...

Jag är mycket kräsen med bröd ... är det varmt nybakat åker då det mesta ner! *ler*
:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...