26 april 2010

Sakta men säkert.....


Helgen den 17-18/4 så slipade Fredrik grabbarnas rum, bevis på detta finns här. Veckan efter oljade jag in golvet med vitpigmenterad olja. Jag valde bort att luta det först för jag strävar inte efter att det ska vara jättevitt.

Oljan jag använde kom från Herdins och kostade ca 499:- för 3 liter som skulle räcka till 30 kvadrat, vilket stämde ganska bra. Medans jag oljade golvet hade jag all tid i världen att tänka och började då reta upp mig över priset och mig själv som varit dum nog att köpa oljan. Hur svårt kan det vara att blanda själv och ha i lite vit pigment. Nästa gång ska jag banne mig fixa själv till ett helt annat pris.

Så här blev golvet när det blev klart i alla fall och nu ska det vila ett tag innan det ska våttorkas med såpa en gång. Efter det kan jag lägga på papper och måla klart tak och lister.

Här har vi ännu ett pågående projekt som fått vila ett tag på grund av andra prioriteringar, nämligen hallen nere. Vi har satt den mesta pärlsponten och lagt in klinker samt gjort klart taket. Det är gjort av gammal pärlspont som kommer från ett hus som stod på tomten där jag bodde innan jag flyttade till Gammelbo. Taket syns lite på bilden nedan.

Lampan hänger högst tillfälligt i hallen för den som ska sitta där nu har en el som måste dras om. Den är ett Traderafynd och en av mina vackraste lampor.

I hallen står ett av mina väntande projekt, en soffa som ser ut som en lång pall som jag har fyndat för några ynka hundralappar på Blocket. Den är helt underbar och jag ska fixa till den när hallen är klar så att jag får känna in vilken färg den ska ha.

I taket alldeles innanför ytterdörren sitter ett valv med en takmålning, den ska vi förstås spara. Jag måste hitta på något lämpligt sätt att göra ren den utan att förstöra färgerna för den är väldigt lortig av flugskit.

Just nu har soffan/pallen inget tyg utan under duken som jag tillfälligt lagt där är det bara stoppningen och undertyget. Jag har ingen aning om hur gammal den är men en kvalificerad gissning vore 1800-talets första del. Den är väldigt ålderdomligt tillverkad när man tittar närmare.

Stoppningen är förresten enorm och jag tänker behålla den och bara laga tyget som håller fast den. Just nu är den lite ranglig också men som sagt så får det vara tills jag vet hur jag vill ha den.

I hallen ska vi ha en tapet från Lim & Handtryck som heter Mölletorp. Det kan tyckas mörkt med svart men det är så liten del som ska tapetseras och sen kommer trappan att vara vit. Alla snickerier och pärlsponten kommer att vara i en ljus beigegrå färg.

Det var allt för den här gången, nästa inlägg hoppas jag att jag har hunnit fotografera det som jag och Esmeralda planterade i helgen. Vi tillbringade faktiskt en hel del tid ute i solen och det var underbart.

Hoppas ni får en härlig start på vecka 17!

12 kommentarer:

Vår sekelskiftes-dröm sa...

Det kommer att bli jättesnyggt i hallen. Jag är också svag för gammeldags tapeter. Den lilla sittbänken kommer att bli så fin med nytt tyg. Jag har också en hel del projekt att göra. Jag håller på att slipa och måla lite möbler.
Kram Anette

Villa Solgården sa...

Så mycket vackert! Så vackert golv! Så otroligt fin lampa, förstår verkligen vad du ser i den!!

Ha en fin kväll!
Sanna

Carinale sa...

Du är fantastisk - vilken energi, vilket tålamod å vad duktig du är.
Jag har alltid så brått när det gäller renovering, både inne och ute, jag vill att det ska vara klart NU.Så blir alltid lika imponerad över när folk ger allt sin tid och verkligen tänker efte, fast... det kanske är bra att vi är olika här i världen.

Ser fram emot att se dina framsteg i sommar =)

Kraam
/Carina

Jenny sa...

Hej Vännen!
Vad snyggt golvet blev oljat! Tack för tipset, vi ska fixa till vårt golv i matrummet nu i vår och så som ni har gjort kan vara ett alternativ:)

Er hallen kommer bli så fin med tapeten o allt, vilken vacker takmålning ni har!

Ha det gott!
Kraam Jenny

Unknown sa...

Golvet blev jättesnyggt! Vilket jobb. Ska bli kul att se allt klart sen. Kram

Malin sa...

Sv: jag är faktiskt ganska svag för lila :) har inte jätte mycket lila hemma men gillar färgen , speciellt om det är dovt lila i ljung eller lavendel.

Så fin sittpall. Den kommer bli super snygg med nytt tyg. Ska bli spännande och se resultatet

Kram Malin

Designe sa...

ÅH, golvet blev superfint! Vilken superfin "bänk" oxå! Det kommer att bli jättefint med den där tapeten..jag satt och spanade på den idag på Ölands byggnadsvård och tyckte den var fin! Verkligen gammeldags! Jobba lugnt! Kram :)

Unknown sa...

Så fint golvet blev! Väl värt allt slit. ÄLSKAR din "pall" i hallen! När vi väl skaffar något eget skall ajg ha en liten bod eller kanske ett garage där jag kan förvandla sådana försummade godbitar tillbaka till deras forna glans. Det om något är terapi. Finns inte plats för fusk. Just nu är längtan speciellt stor då det börjar bli fint väder och man sitter inlåst på tredje våningen. :D Får baske mig ta och bestämma mig snart vad det skall bli av oss. skall vi stanna här eller skall vi "flytta" hem till skåne. Skall vi flytta till Spanien eller skall vi stanna i sverige? Kram

efva sa...

Golvet blev jättefint, jag är också imponerad av tålmodiga människor för det ligger inte för mig alls. Nej, allt skall bli klart bums. Jag tänkte höra med dig som verkar ha bra smak, jag ska köpa lite nya möbler till vårt vardagsrum och funderar på om det funkar att blanda vita och svarta möbler. De nyare möblerna jag har i rummet är nämligen svarta och jag vill komplettera med vita. Eller ska man slänga ut allt och börja om? Möblerna i rummet kommer att vara nya och inte i gammalt snitt.

Ekenäs Sophie sa...

Vilken fin takmålning. Jag läste i en tidning häromdagen om hur de rengjorde kalkmålningar i en kyrka med något som heter "gomma pane". Det är en pasta som man gnuggar över målningarna och som löser smutsen men inte färgen. KAnske kan man få tag på sån någonstans. Jag lägger med länken så kan du läsa om det.

http://www.nsk.se/article/20100425/HASSLEHOLM/704259928

Din pall är jättefin. Jag har en liten nätt soffa med likadana ben. Gissar på mitten av 1800-talet i ålder på den och den är stoppad med halm, tagel och lin. Precis som din pall väldigt ålderdomligt gjord. Och den är så fin. Jag har klätt om den för tyget var förstört när jag köpte den på loppis och nu pryder den verkligen sin plats igen. //Sophie

Jenny sa...

Halloj Maria!
Blev nyfiken på din gamla trädgårdsgrupp, kan tänka mig att den är superfin! :)

Här får jag oxå vänta lite med att fixa möblerna, ska roa mig med att måla vårt staket och altanräcket först:) Det finns att göra hela tiden.. Ni har ju oxå en del att stå i:)

Du förresten, har du spanat in Odd Mollys solglasögon?? Måånga fina modeller som väcker habegär hos mig;)

Ha en toppendag på Gammelbo!

Kraam Jenny

Boel sa...

Snygg tapet! Det hade varit roligt att se den uppe!:-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...