11 januari 2010

Den där bara måste jag ha.....

Har ni någon gång sett någonting som ni bara absolut måste äga?

Den känslan kom över mig när jag tittade på förhandsvisning för en auktion utanförst Lindesberg för ett par år sedan. Jag fick syn på en akvarell som visade en kvinna med ett litet spädbarn i knäet. Jag fick ett våldsamt habegär men jag hade inte tid att åka på auktionen så jag ringde och fick lägga ett förhandsbud på tavlan.

På kvällen, samma dag som auktionen var, ringde auktionisten och talade om att jag vunnit tavlan till slut. Jag var tydligen inte den enda som bjöd. *ler*

När jag väl fått hem tavlan och studerat den lite noggrannare så förstod jag varför jag så gärna ville ha den. Jag tyckte klänningen kvinnan hade på sig såg så bekant ut. För att ta reda på lite mer om Elsa af Kullberg (1875-1956), konstnärinnan som målat tavlan 1908 så googlade jag på hennes namn. Döm om min förvåning när jag upptäckte att hon tillbringat en hel del till i Skattungbyn i Orsa som ung och där målat av bybor.

Med den informationen i min hand så kan jag med säkerhet säga att kvinnan har en Moradräkt på sig och en sådan har även jag i min ägo. Det är min käraste ägodel och fullkomligt oersättlig. Själva kjolen och livet samt blusen på min dräkt är från förra sekelskiftet. Min gammelmormor som var i från Sollerön hade den när hon gifte sig och hon hade i sin tur ärvt den efter sin syster som dog ung i spanska sjukan.

Jag ska i ett kommande inlägg visa lite detaljbilder från dräkten, då den är i mina ögon en av de vackraste folkdräkterna. När det gäller tavlan så gick det helt enkelt inte att få till något bra kort hur jag än vred och vände på ljus och kamera. Det beror på att akvarellen är inramad i glas som speglar blixt och ljus. Förhoppningsvis ser ni lite grann hur den ser ut i alla fall.

Tavlan hänger tillfälligt i stora rummet hos mig men var den kommer att hänga när det är färdigrenoverat det vet jag inte. Jag har mycket fint som jag vill få plats med så vi får se hur det blir till slut. Ett som är klart är att den kommer att hänga någonstans där den syns ordentligt.

Sista bilden är kopplad till Moradräkten och visar hur man förr i tiden bar små barn i en så kallad krippsäck eller krippsack. Kripp är förresten dialektalt och betyder barn, men det förstod ni väl!? ;-)

Jag har en sådan krippsäck i skinn från anno dazumal någonstans, har tänkt att mjuka upp skinnet och göra rent banden och ha den som prydnad då jag tycker den är jättevacker. För övrigt så skulle jag gärna vilja ha en sån där vit fårskinnspäls med frans som kranskullan i Vasaloppet ibland har. Dock hade inte årets kranskulla det på bilden av henne.

För er som läser tidningen Lantliv så har ni kanske märkt att det har varit extra mycket allmoge i höstnumren. I en av tidningarna hade de varit kring Mora och tagit bilder och på en av bilderna har till och med modellen förklädet ~ magden~ till Moradräkten på sig.

Har ni någon käraste ägodel som är oersättlig? Då menar jag förutom människor, djur och fotografier som brukar vara det första folk räddar om det brinner.


Ha nu en mysig kväll och en trevlig dag i morgon då Odd Molly släpper sina bilder på nya kollektionen.4 kommentarer:

Lilla kullan sa...

Tack, snälla och goa gumman. Jag har köpt de där skålarna här...

houseofhedda.se

Kramis du rara:-)

Stina

Det vita dårhuset sa...

OJ va svårt....... Jag kommer inte på någon ägodel som är så viktig för mig i dags läget. När vi väl har gift oss kommer det säkerligen att bli min bröllops klänning.

Men jag njuter mycket av många saker i hemmet! En gammal möbel kan ge mig rysningar många gånger om *ler*.

Ha det gott! Kramen

Peggy sa...

vilken vacker tavla! Jag har en gammal bibel som är från 1700 talet som har gått i släktens ägo under åren. På insidan står det präntat med gammal stil födelsedatum på barnen som föddes och jag kan nästan känna känslan av när mannen i huset satt och skrev in de nyfödda barnets ankomst i skenet av fotogenlampan :-) Den är jag rädd om !
Ha en fin dag!
Kramar!

Air Max 90 pas cher sa...

This is my job. I am so sorry.
iphone case
iphone 4 case
ysl shoes
jimmy choo shoe
christian louboutin shoe
christian louboutin pumps
jimmy choo boots
Air Max 90
Nike Shox
Nike Air Max 90
Nike rift
Nike Air Max 90
Air Max 90
lingerie
sexy sexy lingerie
sexy underwear
lingerie sexy
iphone 4 case
iphone 4 cover

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...